Ring oss gärna! +46 734 32 00 10|info@zogaj.se

VM inleds med svenskt guld!

//VM inleds med svenskt guld!

VM inleds med svenskt guld!

I den första av grenar öppnar Svenska minneslandslag på bästa vis! I sin VM debut lyckas Yanjaa Altantuya vinna den gren som kanske är VM:s svåraste. Nämligen att minnas så många namn som möjligt på 15 minuter. Yanjaa mindes hela 184 st och det räckte till guld med bra marginal. Trotts det fantastiska resultatet är inte Yanjaa fullt nöjd då hon försökte sig på smått otroliga 221 st namn. Yanjaa var ute efter världsrekordet som är 186 då Yanjaa är rätt säker på sitt minne har Svenska Minnesförbundet begärt att få poängen och rättningen dubbelkollad. För Marwin och Jonas gick det också bra. Jonas bättrade på sitt personrekord med 107 st namn och Marw landade på 61.

Binära tal

Den andra grenen i VM är binära tal. Deltagarna skall minnas så många ettor och nollor som möjligt. De ges 30/rad och ser ut så här:

1 0 1 0 1 0 1 0 0 0 1 0 1 0 1 1 1 0 1 0 0 1 0 1 1 1 0 1 0 0

Tänkt dig 100 sådana rader, då har du 3000 binära men det räcker ju ändå inte för vad Marw och ”Esset” givit sig på att memorera… och det på bara 30 minuter!

Binära tal är en favorit för Jonas som vann grenen 2013 med 3841. I år ville han dock slå ett av minnessportens äldsta rekord, 4140 binära tal på 30 minuter memorerade av Ben Pridmore, England, i VM 2007. Jonas har på träning flertal gånger klarat 4300 och kände sig trygg iför starten. Men många små incidenter störde den regerande världsmästaren som fick nöja sig med att ha försökt memorera ca 3700. Marwin satsade också på ca 3700 vilket är en markant förbättring från hans 2020 om han lyckades med i VM 2013. Yanjaa körde på säkerhet och försökte på ”lite måttliga” 2400 för att få ihop ett bra lagpoäng.

Minnesmarathon

Den sista grenen för dagen är en riktigt marathon! Minnas så många siffror som möjligt på timme. 40 st per rad och 25 rader per sida. En rad kan se ut så här så resten är bara att föreställa sig:

4727292349871034534987394723965345397472

När man memorerat i en timme ska man skriva ner allt inom två timmar, alltså totalt tre timmars tuff maratonlöpning för hjärnan. Försök att bara sitta still på en stol i tre timmar och se vad som händer, inte många som klarar det. Alla tre svenskarna i landslaget försökte sig på över 2000 och skulle de lyckas är det smått historiskt. Inget landslag har memorerat så många siffror på en timme och aldrig har det varit tre i samma landslag som klarat mer än 2000 siffror på en timme, så Svenska Minneslandslag kan bli historiskt!

Kuriosa är att vi ofta får frågan ”Hur många decimaler på π kan du?”. Frågan är egentligen fel formulerad för till ett minnesproffs borde den ställas: ”Hur många decimaler på π kan du lära dig på fem minuter, en kvart, en halvtimme eller en timme?. Beroende på ”distans” (tid) så blir svaret allt ifrån ca 400 till strax över 2000!

Morgondagen börjar med att resultat delgens och det kommer vara nervkittlande!

Mongoliet oväntat starkt hot

Så här långt i tävlingen går det mesta svenskarna vägen. Tyskland känns överkomliga och avståndet till dem bör inte vara så stort, om inte Sverige till och med ligger före. Dock har Mongoliet legat i hårdträning och deras resultat är mycket imponerande. Kan det vara så att både Tyskland och Sverige missat att räkna med detta stora land från Centralasien? Imorgon meddelas resultat från två grenar till och den totala ställningen för nationerna. Då vet vi mer hur stort hot Mongoliet faktiskt är. Det är dock bäddat för två dagar till av hård minnesvärd kamp dessa tre nationer emmellan.

Resultat Dag 1 VM i Minne

Gren 1: Ansikten och Namn

Guld till Yanna Altantuya – 184 namn memorerade på 15 minuter.

7:a Jonas von Essen, 106 namn memorerade

Marwin Wallonius, 61 namn memorerade

Gren 2: Binära tal

Resultat delges imorgon

Gren 3: Siffror

Resultat delges imorgon

Sist men inte minst – lite bilder på vårt trevliga Minneslandslag OM INTE NÄTVERKET HÄR HADE VARIT SÅ KASS!! Så ni får ge er till tåls till imorgon mina vänner…

By | 2017-12-11T21:57:18+00:00 december 11th, 2014|Tävling|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment

Titta på vår TEDx

Sagt om Zogaj

”Det var den bästa föreställningen jag har varit med om!””Det var riktigt intressant och föreläsaren var inspirerande och man blev intresserad.”, Elev i årskurs 8 under Vetenskapsfestivalen 2014

Vår mission

Vi verkar för att hjärnträning genom minnesträning ska bli en del i allas vardag. Precis som vi idag har gymkort och regelbundet motionerar våra kroppar vill vi verka för att vi tränar våra hjärnor regelbundet.

Kontakt

Smörgatan 62

Phone: +46 734 320010