Ring oss gärna! +46 734 32 00 10|info@zogaj.se

Ett magiskt VM i minne för Sverige – igen

//Ett magiskt VM i minne för Sverige – igen

Ett magiskt VM i minne för Sverige – igen

Det kunde inte varit mer spännande. Marwin Wallonius, Stockholm, slog två världsrekord i minne, samt flera svenska rekord när han kom till VM i Kina för att vinna. Han hade dock inte räknat med amerikanen Alex Mullen, som i sista grenen gick om Marwin. Men Marwin är nöjd och säger att det känns som en seger. Trea kom tysken Simon Reinhard. Yanjaa Altantuya vann grenen ansikten och namn, som anses var den tuffaste och kom som enda kvinna bland de tio bästa. Totalt blev det tre guld, ett silver och ett brons för Sverige och som också totalt slutade femma som lag.

Team Sweden 2015! Idriz Zogaj, Förbundskapten (tävlande), Yanjaa Altantuya, Marwin Wallonius. Tre guld, ett silver, ett brons och TVÅ VÄRLDSREKORD!!! Ett magiskt VM helt enkelt!

Team Sweden 2015! Idriz Zogaj, Förbundskapten (tävlande), Yanjaa Altantuya, Marwin Wallonius. Tre guld, ett silver, ett brons och TVÅ VÄRLDSREKORD!!! Ett magiskt VM helt enkelt!

Två världsrekord räckte till silver
Marwin Wallonius gjorde ett näst intill perfekt VM. Allt gick hans väg och det blev hela två världsrekord och två svenska rekord för Marwin. Vad sägs om hela 5040 binära tal memorerade i rätt ordning på 30 minuter. En kommentar på sociala medier var att det motsvarar fyra SMS fast i binär form.

Marwins andra världsrekord var en förbättring av hans eget rekord från SM tidigare i höst. 599 abstrakta bilder memorerade på 15 minuter. Så nu har han fyra världsrekord i minne totalt.

Det var så jämnt det kan bli. Marwin ledde efter dag ett och två i VM. Men ingenting är avgjort förrän sista kortet är lagt. I sista grenen ska man minnas en kortlek så fort som möjligt och det var här avgörandet skulle fällas. Grenen brukar jämföras med 100-metersfinalen i OS, fast för hjärnan. Grenen körs i två försök och i första lyckades Marwin minnas hela kortleken på 37.41 sekunder. Dock klarade hans motståndare, Alex Mullen, det samma på 24 sekunder. Efter en snabb beräkning stod det klart att Marwin måste bättra på sitt resultat med två sekunder vilket han gjorde – 33.03 sekunder, stannade klockan på nytt svenskt rekord och Marwin är världsmästare… om inte Alex bättrat på sitt resultat vilket han också gjorde. Med smått otroliga 21.03 sekunder lyckas han spurta hem guldet och Marwin Wallonius får nöja sig med silver.

Nytt personligt rekord, nytt svenskt rekord och Marw överpresterar när det gäller!!!  Men det räcker ändå inte till guld. Grattis till Sliver Magiske Marwin!

Nytt personligt rekord, nytt svenskt rekord och Marw överpresterar när det gäller!!!
Men det räcker ändå inte till guld. Grattis till Sliver Magiske Marwin!

Marwins prestation är en bragd utan motstycke i svensk minneshistoria. Hans resultat hade utklassat allt motstånd i tidigare VM och i och med detta är han rankad som det tredje bästa minnet genom tiderna. Magiskt Marwin!

”Det känns som en seger. Jag gjorde verkligen allt jag kunde och hade planerat att göra”, säger Marwin med ett leende när VM precis avgjorts och han har memorerat en hel kortlek på 33.04 sekunder (nytt svenskt rekord).

Lite kuriosa är att både Alex och Marwin studerar till läkare. Så vi ser ett yrke som spås en ljus framtid…

Fortsatt bäst på att minnas namn
Yanjaa öppnade VM som hon ”brukar göra”. Genom att minnas flest namn på 15 minuter och ta guld. Hon har därmed befäst sin plats som den absolut bästa i världen på att minnas ansikten och namn.

Yanjaa inför andra fösöket i kortsprint. Om hon klarar det får hon alla titlar som finns att få i minnesvärlden och blir där med den tredje svensken att göra det. IMM, GMM mm mm mm. Kommer inte ihåg hur många det var nu...

Yanjaa inför andra fösöket i kortsprint. Om hon klarar det får hon alla titlar som finns att få i minnesvärlden och blir där med den tredje svensken att göra det. IMM, GMM mm mm mm. Kommer inte ihåg hur många det var nu…

Sverige på en hedrande femteplats
Som landslag slutade Sverige femma. Inte så konstigt utan den tredje bäste svensken i landslaget, Jonas von Essen, som på grund av sina studier inte kunde medverka.
”Det är en bra insats vi gör och vi ska vara nöjda. För att vinna ett VM krävs tre deltagare i landslaget som är i världsklass och det hade inte Sverige i år”
säger tävlande förbundskapten som gjorde sitt bästa för att hjälpa landslaget.

Från oss alla, till er alla... En riktigt God och Minnesvärd Jul och Gott Nytt År!!!! Önskar hjältarna från Svenska Minneslandslaget med fans!

Från oss alla, till er alla…
En riktigt God och Minnesvärd Jul och Gott Nytt År!!!!
Önskar hjältarna från Svenska Minneslandslaget med fans!

Resultat individuellt och lag
Lagtävlingen
Sverige slutade på en hedervärd femteplats som landslag. Utan tvåfaldige världsmästaren Jonas von Essen är det svårt att vinna i den stenhårda konkurrens som är i dag i världen.

Individuella resultat
Marwin Wallonius
5040 binära tal memorerade på 30 minuter, Guld och VÄRLDSREKORD
599 abstrakta bilder memorerade på 15 minuter, och Guld VÄRLDSREKORD
110 historiska datum memorerade på 5 minuter, Brons och svenskt rekord
520 siffror memorerade på fem minuter, Silver och svenskt rekord

Yanjaa Altantuya
Guld i grenen Ansikten och namn, 161 st memorerade på 15 minuter.

Viktig information till media!
Marwin Walloinus landar på Arlanda söndag den 19:e kl 22:15 med flyget från Paris.
Idriz Zogaj landar på Landvetter flygplats söndag den 20:e kl 21:30
Yanjaa Altantuya fortsätter efter VM till Tokyo för att fira jul med sin pappa där.

Läs om VM på bloggen nedan:
Klicka här för att komma till VM Bloggen
(http://www.zogaj.se/blog-3/blog/)

För mer information, högupplösta bilder eller bokning av intervjuer v.v. kontakta i första hand Plyhm Kommunikation fram till 21:a december. Där efter går det bra även med Idriz Zogaj på:

Idriz ”Minnet” Zogaj
Ordförande Svenska Minnesförbundet
Mobil +46 73 – 432 00 10
idriz@zogaj.se
Birgitta Plyhm
Plyhm Kommunikation
Mobil +46 70 – 777 12 90
birgitta@plyhm.se

För fler högupplösta foton:
https://www.dropbox.com/sh/6ljdx38tz18q27l/AACIbATS9L_GIDskpq4utqGpa?dl=0

”Sveriges bästa minnen”
Slutligen vill vi passa på att tipsa om den mycket inspirerande kortdokumentär av Linus Lindhal som följer Svenska Minneslandslaget mot sitt guld i VM 2014. Filmen är ett porträtt av främst Jonas von Essen, Yanjaa Alatantuya och Idriz Zogaj.

Länk till dokumentären – klicka här.
Länk till dokumentären med engelsk text – klicka här.

 

Marw Försök 1 i kortsprint

Marw sätter nytt personligt rekord i första försöket av kortsprint när han minns hela i rätt ordning på 37.41 sekunder…

 

Marwin delar med sig av sin energi till Yanjaa - This is how we rock - Team Sweden!

Marwin delar med sig av sin energi till Yanjaa – This is how we rock – Team Sweden!

Bakgrundsinformation
Svenska Minnesförbundet
grundades av Idriz ”Minnet” Zogaj 2008 och är registrerat hos World Memory Sports Council (WMSC). Minnesförbundets främsta uppgift är att främja och sprida minnessporten i Sverige. Detta görs genom att anordna tävlingar, som SM, och genom att synas i media och på andra sätt sprida och informera om denna mentala sport. Alla är välkomna att vara medlemmar i Svenska Minnesförbundet.

Göteborgs Minnesförbund grundades våren 2013 och är Sveriges första lokala minnesförbund. Svenska Minnesförbundet strävar efter att få fler lokala förbund.

Svenska Minnesförbundets två tonsättande visioner, som även är inskrivet förbundets stadgar, är ”att träna minnet ska bli en etablerad folksport” samt ”att mental träning, där minnesträning är en tongivande del, ska ingå som en del i skolprogrammet – alla ska lära sig att förstå och träna sin hjärna”.
Att tävla i minne har funnits som sport sedan 1991 då Tony Buzan och Raymond Keene arrangerade ett första VM i London. Vann gjorde då Dominic O’Brien som sedan gjort om bedriften sju gånger. Sverige har varit representerat i VM sedan 2004 genom Idriz ”Minnet” Zogaj som var förste svensk att tävla i minne. Historiens första SM i Minne arrangerades 2009 i Göteborg. 2012 blev Jonas von Essen förste svensk att ta medalj i VM i minne då han kom trea. Året därpå, 2013, krönte Jonas sin karriär med VM guld, vilket han lyckades upprepa 2014 då Sverige även vann lagguldet. Svenska minneslandslaget tog hem 8 av 11 guldmedaljer i VM 2014 och är alltså världen bästa nation i Minne.
Svenska Minnesförbundet har på kort tid blivit ett begrepp och har fått stort medialt utrymme. Idag är begreppet ”Att tävla i minne” och ”Minnesatleter” något många känner till. Att det finns ett landslag i minne och att det arrangeras SM är också väl etablerat och uppskattat.
Svenska Minnesförbundet
följer de regler och förordningar som WMSC har satt upp om ”Sportsmanship” samt framhåller en välkomnande och vänlig attityd som nyckelbegrepp. Alla ska erbjudas möjlighet att prova på och utvecklas i denna nya men viktiga sport.

”Sveriges bästa minnen”
Under hösten 2014 följde dokumentärfilmaren Linus Lindahl delar av Svenska Minneslandslaget. ”Sveriges bästa minnen” lyfter fram tre minnesatleter, regerande världsmästaren Jonas von Essen, Yanjaa Altantuya och Marwin Wallonius, samt förbundskaptenen för landslaget Idriz Zogaj. Deras förberedelser inför SM på Stadsbiblioteket i Göteborg där Jonas bland annat slår ett världsrekord och sedan VM där Sverige tar hem lagguldet och Jonas försvarar sin världsmästartitel från 2013!

Länk till dokumentären – klicka här.
Länk till dokumentären med engelsk text – klicka här.

Swedish Memory Open och SM i Minne
För att locka internationella minnesatleter är SM i Minne en del i Swedish Memory Open, SMO. De svenska deltagarna kan alltså vinna både Swedish Memory Open och SM i Minne medan de internationella enbart kan vinna SMO. www.minnesforbundet.se
www.worldmemorysportscouncil.com

By | 2017-12-11T21:57:13+00:00 december 20th, 2015|Okategoriserade|0 Comments

About the Author:

Leave A Comment

Titta på vår TEDx

Sagt om Zogaj

”Det var den bästa föreställningen jag har varit med om!””Det var riktigt intressant och föreläsaren var inspirerande och man blev intresserad.”, Elev i årskurs 8 under Vetenskapsfestivalen 2014

Vår mission

Vi verkar för att hjärnträning genom minnesträning ska bli en del i allas vardag. Precis som vi idag har gymkort och regelbundet motionerar våra kroppar vill vi verka för att vi tränar våra hjärnor regelbundet.

Kontakt

Smörgatan 62

Phone: +46 734 320010